Така крупа з твердих сортів пшениці як булгур відома людям вже 3500 років. Ось тільки європейці її все ніяк не хотіли визнавати, хоча в світі з булгура готують не тільки каші, але і салати, а також супи. А ще булгур додають в м'ясний фарш замість рису, а в Туреччині дуже люблять плов з булгура і, звичайно ж, знаменитий салат Табуле.

Дивна назва, золотистий Колір, безліч корисних властивостей, обов'язковий інгредієнт салату Табуле - це все про булгур. Але ж це звичайна пшенична крупа, оброблена особливим способом. Так, зерна пшениці твердих сортів спочатку пропарюють, висушують, а потім позбавляють оболонки. До речі, саме завдяки попередній обробці парою булгур (навіть великий) вариться не надто довго, пише ресурс Online.UA

Зараз булгур користується популярністю в країнах Азії, на Балканах, Кавказі і східному Середземномор'ї. Але ж всім шанувальникам правильного харчування потрібно її включати в меню.

Найчастіше дієтологи радять їсти булгур при проблемах з нервовою системою, а мінеральні солі, які в ньому містяться, сприятливо впливають на шкіру і волосся.

Вся справа в тому, що булгур містить максимум вітамінів і елементів. У його складі є досить кальцію, заліза, магнію, калію, фосфору, натрію, цинку, а також вітамінів А, В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, D, E, K. відповідно крупа корисна для м'язів і кісток, роботи шлунково-кишкового тракту, серця і судин.

Крім того, в булгурі міститься близько 65% від добової норми харчових волокон так необхідних для травної системи людини. Саме вони вбирають зайву рідину в організмі і захоплюють шлаки і токсини, тим самим виводячи їх назовні. З упевненістю можна сказати, що булгур – це в першу чергу своєрідний йоржик для шлунка.

Крім того, саме ця крупа має низький глікемічний індекс, тому булгур ідеальний продукт для людей, які страждають на цукровий діабет. Також його рекомендують при виявленні жовчних каменів і хвороби Альцгеймера.

Булгур володіє ще й такими корисними властивостями:

  • позбавляє від головного болю і запаморочень;
  • надає міцність зубам, нігтям і кісткам;
  • систематичне вживання булгура сприятливо відбивається на стані волосся;
  • повертає шкірі обличчя здоровий, сяючий вигляд, адже не дарма зародки пшениці додають в найдорожчі доглядають косметичні засоби;
  • булгур забезпечує тривале відчуття ситості, більш низьке засвоєння калорій;
  • служить для профілактики ракових захворювань;
  • зменшує рівень холестерину.

ДО РЕЧІ, булгур легко засвоюється організмом, а за рахунок своєї користі його особливо рекомендують їсти спортсменам і людям, пов'язаним з важкою роботою і регулярними фізичними навантаженнями.
⠀ ⠀
Також варто знати, що крупа має низький глікемічний індекс, тому булгур ідеальний продукт для людей, які страждають на цукровий діабет.

А ось людям з непереносимістю глютену булгур протипоказаний, як і тим, хто страждає гастритом або іншими хворобами шлунково-кишкового тракту.

Раніше Hyser писав про продуктах харчування, які категорично не можна зберігати в холодильнику.

Нагадуємо, що медики розповіли, які продукти допоможуть повернути організм в колишнє русло після затяжних новорічних застіль.

Також наш портал інформував, чому заборонено зберігати яблука поруч з картоплею, і чим це загрожує.