Не доживати, а жити повноцінно. Ось тільки в реальності наші люди у старості, причому неглибокій, швидше доживають, а не живуть. А все тому, що кілька придбаних хронічних захворювань не дозволяє їм залишатися рухливими, активними, самим себе обслуговувати, не залежати від інших і жити там, де хочеться. І ось найбільш часто зустрічається у людей похилого віку така хвороба як недоумство, проте його якраз можна уникнути.

Так, фахівці з колективу харчової епідеміології Університету Лідса виявили дуже цікаву закономірність. Про це пишуть РосЗМІ.

Виявляється, що вживання всього однієї порції бекону в день потенційно може збільшити ризик деменції в літньому віці на цілих 44%.

Так, в науковій роботі при вивченні вживання перероблених м'ясних продуктів таких як ковбаси, бекон і котлети в гамбургерах був чітко встановлений цей зв'язок. При цьому дослідження вважається масштабним, так як були використані дані півмільйона чоловік.

До речі, більш ранні дослідження вивчали взаємозв'язок вживання м'яса з ризиком розвитку деменції.

Відзначимо, що деменція або недоумство – це поєднання ознак, придбаних в результаті хвороби головного мозку.

Перші насторожують ознаки прояву деменції такі:

  • слабшає пам'ять. У початковій стадії збережена здатність до примітки і запам'ятовування, але закріплення нових даних утруднено. Лише важкі хворі на деменцію забувають імена членів сім'ї і назви предметів побуту;
  • труднощі розуміння мови, підтримування бесіди;
  • порушення орієнтації в часі і навколишньому середовищі (просторі, напрямку, розташуванні предметів, відстані);
  • порушення критики, планування, здорового судження, узагальнень, порівнянь у повсякденному житті;
  • погіршення побутового і соціального функціонування, в результаті хворі деменцією все більш залежні від близьких.