Шпундра або ще називають шпундрами – найхарактернішою українською стравою, яку традиційно готують зі свинини та буряків. Згадка про нього є навіть у книзі "Енеїда" Котляревського.

Інгредієнти для шпундри:

300-500 г свинячого ошийка;
3 буряків;
1 ст. л. оцту;
1 цибулина;
3 ст. л. сметани;
1 ч. л. солодкої гірчиці;
3 зубчики часнику;
1 ст. л. соняшникової олії;
50 г вершкового масла;
2 ст. л. борошна;
2 ст. л. білого хрону;
5 гілочок чебрецю;
2 ст. л. сметани;
2 томати;
50 мл води

Покроковий рецепт приготування шпундр

Візьміть 300-500 г свинини, поріжте великими шматками, посоліть і поперчіть до смаку.

Порада: для шпундри традиційно використовують свинину, але можна експериментувати, взявши телятину, курятину або зовсім баранину. Також можна використовувати мікс із м'яса.

Потім натріть 1 ч. л. солодкої гірчиці та 1 ст. л. олії.

Одну цибулину наріжте півкільцями.

Викладіть свинину на лист або у форму разом з цибулею, запікайте при 180 градусах 40 хвилин.

Візьміть 3 невеликі буряки, добре помийте, кожен оберніть фольгою разом з 1 зубчиком часнику і запікайте в духовці приблизно 1-1,5 години, залежно від розміру.

Порада: добре брати дрібніший буряк і об'єднати таким чином процес запікання разом з м'ясом. У такому випадку м'ясо ви дістанете з духовки трохи раніше буряка.

Розігрійте велику сковороду з 40 г вершкового масла|мастила|, додайте|добавляйте| натерті два томати. Додати 2 ст. л. борошна, поперчіть і посоліть до смаку. Гасіть на маленькому вогні.

Коли готове м'ясо трохи охолоне, наріжте його дрібнішими шматочками.

Коли буряк буде готовий, наріжте його півкільцями.

На сковороду до томатів додайте нарізане шматочками м'ясо та буряк. Гасіть 5 хвилин.

При подачі додайте до шпундри 1-2 ст. л. натертого білого хріну, сметану та гілочки чебрецю.