Щороку на дев'ятий день від Великодня православні віруючі відзначають свято Радоница, яке своїм корінням сягає в слов'янське язичництво. У 2022 році день поминання покійних випадає на 3 травня.

Так вже заведено в українській культурі, що ми ніколи не забуваємо про померлих. Ще б пак, їхня доля чекає на усіх нас і необхідно так жити і привчати майбутнє покоління, що померлих близьких потрібно поминати, щоб і коли ми помремо, за нас було кому молитися і доглядати за нашими могилами.

Після поминальної неділі багато хто з нас сяде за стіл у вівторок, 3 травня, аби згадати померлих родичів і помолитися за упокій їхніх душ.

Як правило, перед споживанням їжі в цей день обов'язково читається молитва "Отче наш ...", а також великодній тропар "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

Традиційні ритуальні страви, які їдять на Радоницю, – це поминальна кутя, фарбовані крашанки, паски, пироги, калачі, сирники, млинці з начинкою, медові пряники, цукерки, печиво, а з напоїв слід віддати перевагу вину та киселю.

Популярні новини зараз

ВСУ йдуть в контрнаступ. Зупинити неможливо. У МВС зробили заяву

Під Києвом спіймали російського снайпера: довго ховався в погребі і вийшов за їжею. Відео

Сатанинська місячна доба: коли чекати в травні і в чому небезпека

Маразм міцнішає: в Росії провели конкурс з прикрашання могил. Фото

Показати ще

Кутя є обов'язковою поминальною стравою. Вважається, що як зерна потрапляють в землю і дають паростки, так само і душа померлого, потрапляючи в потойбічний світ, воскресає знову.

Кутю носять до церкви та на поховання рідних, роздають сусідам і всім нужденним. Їсти її потрібно на початку поминального обіду, потім залишають на столі. До поминальної куті заведено подавати сочиво, зазвичай його готують з перетертого маку з додаванням волоських горіхів.

З давніх давен зерна рису символізували майбутнє воскресіння, а солодкість меду та родзинок – райське блаженство. Мед означає солодкість життя, горіхи - родючість, а родзинки - багатство.

Рисова кутя на поминальні дні:

Інгредієнти:

  • рис;
  • мед;
  • родзинки;
  • узвар.

Як приготувати:

  1. Рис промити та відварити до готовності. Промити у холодній воді.
  2. Додати родзинки, перемішати. Родзинки для куті треба замочити за одну годину перед тим, як вони потраплять до рису.
  3. Влити мед за смаком і знову перемішати.
  4. Влити узвар на смак і знову перемішати. Дати трохи настоятися.

Читайте також:

Запам'ятає надовго: ЄС готує Путіну "подарунок" на 9 травня. Він озвіріє.

На АЗС даватимуть по 5 літрів: експерт попередив автомобілістів.

Подивіться в його очі: знайдений військовий-нелюд РФ, що орудував у Бучі. Фото.