Згідно з даними Держстату, з грудня 2020 року по грудень минулого року найбільше подорожчали наступні продукти: буряк-зростання на 147,5% - до 13,3 грн за кг; капуста – на 144,3% до 11,6 грн за кг; Цибуля на 136,1% до 12,1 грн. за кг; морква – на 66,3% до 10,0 грн за кг. крім цього, соняшникова олія подорожчала на 46,0% – до 61,4 грн за літр; цукор виріс в ціні на 31,7% – до 27,5 грн за кг; куряче філе подорожчало на 27,7% – до 117,1 грн за кг.

Про це повідомляють ФАКТИ.

За словами експертів, через стрибок цін на деякі продукти Кабмін прийняв рішення про введення держрегулювання роздрібних цін на деякі з них. Ряд фахівців вважають, що такі заходи можуть мати негативні наслідки для продовольчого ринку.

За словами президента ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олега Титамира, введення держрегулювання цін на 11 найменувань продуктів, що мають соціальну значимість, а також обмеження біржової ціни на природний газ вітчизняного видобутку для деяких виробників продовольчих продуктів є примітивним, дуже сумнівним і ризикованим інструментом, який вирішив використовувати Кабмін.

Тітамір додав, що це так звана практика «гасіння пожежі». Він також вважає, що уряд не очікував, що показники інфляції будуть рости з осені минулого року (11%) і зросте вартість основних продуктів на 15-45%.

За його словами, введення держрегулювання цін на певні продуктові категорії і можливе введення продовольчих карт для незаможних українців є "атавістичною практикою соціалізму в Радянському релізі", яка не має нічого спільного з ринком і конкуренцією. Дуже часто пряме і жорстке втручання держави в регулювання рентабельності і цін на продукти має негативні наслідки: порожні полиці, дефіцит товарів першої необхідності і черги.

Тітамір вважає, що введення держрегулювання на продукти в Україні більше нагадує піар-хід уряду. Основна мета таких заходів-уряд хоче показати, що піклується про українців.

Тітамір зазначив, що держрегулювання цін на продукти може мати короткочасний ефект, який триватиме лише 2-3 місяці. Якщо говорити про довгострокову перспективу, то все це може спровокувати збільшення ризиків для підприємців у всьому виробничо-торговому ланцюжку, який вони повинні будуть компенсувати ще більшим збільшенням цін у всій номенклатурі соціально значущих товарів. Крім цього, може виникнути дефіцит товарів першої необхідності.

Тітамір також зазначив, що через обмеження торгової надбавки торгівля соціально значущими продуктами може стати збитковою, як для невеликих торгових точок, так і для рітейлу. Підприємцям буде складно покривати витрати на оренду, комунальні платежі, виплати зарплат.

Титамир підкреслив, що можливо, що введення держрегулювання на певні продукти може призвести до того, що український виробник ключових продовольчих товарів втратить конкурентоспроможність порівняно з іноземними виробниками, де виробництво продуктових товарів дешевше. На даний момент ритейлові мережі можуть домовлятися з іноземними виробниками про прямий імпорт аналогів товарів, які регулюються на території України. Все це може призвести до того, що іноземний товар витіснять продукцію вітчизняного виробника

Крім цього, введення держрегулювання на торговельну надбавку по деяких продовольчих товарах може стати причиною спотворення в процесах ціноутворення, маніпуляції з собівартістю. При таких розкладах найбільше в програшній ситуації може виявитися вітчизняний споживач.

Титамир також розповів, що може зробити уряд, щоб подолати продовольчу кризу. Він назвав методи, які може використовувати уряд, щоб більш ефективно впливати на роздрібні ціни на продовольчому ринку:

  • Необхідно встановити на півроку-рік пільговий режим ПДВ для виробників продуктів підвищеної соціальної значущості зі зниженням з 20% до 7-10%;
  • Потужна фінансова підтримка малих і середніх фермерських господарств за моделлю Європейського Союзу;
  • Сформувати стратегічний запас товарів у Держрезерві з інтервенціями ринку в періоди, коли спостерігається критичне підвищення цін;
  • Створити систему комплексного моніторингу роздрібних продовольчих цін, ввести жорсткий Антимонопольний контроль за ціноутворенням в торгових мережах і серед виробників деяких продовольчих груп;
  • Збільшити видобуток вітчизняного природного газу. Для цього потрібно реформувати цю сфери і залучити в країну світових лідерів газовидобутку;
  • Необхідно впроваджувати механізм, який буде заснований не на обмеженнях, а на серйозній аналітичній і превентивній роботі.

Раніше "Hyser" повідомляв, що з 12 січня Уряд прийняв рішення про введення державного регулювання цін на деякі категорії продуктів.

Наш портал писав, українським пенсіонерам хочуть роздати продуктові картки.

Нагадаємо, що в Україні можуть з'явитися "продуктові субсидії".